Platformă digitală din România care aplică modelul Uber pentru colectarea de deșeuri

de: Ciprian Ioana
24 02. 2021

Numeroși specialiști atrag atenția că planeta e sufocată de poluare. Unul dintre motive e și faptul că nu există planuri inteligente de colectare a deșeurilor.

România stă extrem de prost la capitolul reciclare deșeuri și, de multe ori, munții de gunoaie zac cu lunile în locuri neamenajate. Autoritățile nu prea reușesc să facă mare lucru.

Oficialii știu că în multe zone au loc incendii neautorizate și că acest lucru se întâmplă pentru că nu există planuri concrete de gestionare/colectare a deșeurilor. Însuși ministrul Mediului recunoștea recent că gradul crescut de poluare din București, de exemplu, e cauzat de arderile necontrolate din jurul Capitalei.

În acest context, a apărut și prima platformă digitală care-și propune să aducă în același loc pe cei care generează deșeurile și pe cei care le pot colecta. Start-up-ul EcoTree își propune, astfel, să crească rata de reciclare în România și să îmbunătățească acest proces.

Cum funcționează platforma care ajută la reciclarea deșeurilor

Cei de la EcoTree au plecat de la o idee simplă: reciclarea deșeurilor se face extrem de greu în România, procesul e birocratic și mai toate activitățile din zona asta sunt undeva la limita legii. Platforma e un agregator de cerere și ofertă, o abordare similară cu a companiilor de ride-sharing, rezervări hoteliere sau food delivery.

În platforma EcoTree, generatorii cu nevoi de reciclare pot identifica mai ușor furnizori: firme de colectare, reciclatori, salubriști, centre de sortare a deșeurilor, ONG-uri, în așa fel încât să găsească cea mai potrivită soluție pentru compania lor și pentru nevoile de management al deșeurilor pe care le au. În plus, platforma oferă un cadru pentru licitații speciale, digitalizând, totodată, procesele de reciclare și depunere a documentației legale necesare.

„Unul dintre avantaje pentru companiile care vor să recicleze deșeurile pe care le produc – hârtie, cartoane, materiale plastice sau orice alt tip de deșeu – este acela al reducerii birocrației prin automatizare. (…) țara noastră are cea mai mică rată de reciclare la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurostat. Ne dorim ca platforma EcoTree să contribuie la creșterea acestei rate, precum și a numărului de firme care reciclează, iar estimarea noastră este că vom reuși să reduce cu peste 80% procesul de întocmire a documentelor”, afirmă Bogdan Andronache, CEO EcoTree.

Înscrierea în platforma EcoTree este gratuită, dar, pe măsură ce noul client accesează funcționalitățile puse la dispoziție, are opțiunea de a plăti un abonament lunar.

Platforma, disponibilă momentan doar pentru companii

Din punct de vedere tehnic, o companie trebuie să își facă cont ca în orice altă platformă, introducându-și datele. Apoi, caută colectori pentru tipurile de materiale pentru care are nevoie de reciclare și adaugă comenzi care se duc direct la colectorii înregistrați în platformă. În pasul următor, colectorul se poate prezenta la companie pentru a ridica respectiva comandă.

Condiția este ca această comandă să respecte o anumită cantitate minimă: de pildă, 50 kg de carton sau 50 kg de plastic.

Deocamdată, platforma EcoTree se adresează exclusiv companiilor generatoare și colectoare de deșeuri, dar planul de dezvoltare prevede găsirea unor soluții astfel încât serviciile să fie disponibile și pentru persoanele fizice care vor să recicleze deșeurile pe care le produc în locuințe.

Afacerea viitorului?

Ideea antreprenorilor a captat și atenția investitorilor. În primele etape de finanțare, EcoTree a reușit să atragă 215.000 euro pentru dezvoltare de la Sparking Capital, în calitate de Lead Investor. Sparking Capital este fondul cu capital de risc care a coordonat procesul de finanţare, fiind un fond constituit din surse private. Fondul face investiţii de tip preseed şi seed în companii inovatoare din verticalele consumer-tech, fin tech, supply chain-tech, property-tech, marketing-tech, transformare digitală şi sustenabilitate.

La finele anului trecut, unul dintre fondatori, Marius Cîrstea, spunea că platforma este evaluată al un milion de euro şi are nevoie de o finanţare suplimentară de 500.000 euro. De asemenea, fondatorii estimau venituri de circa 500.000 de euro în 2020,- primul an de funcţionare comercială a soluţiei.

Compania a fost înființată în 2017 de patru tineri antreprenori – Bogdan Andronache, Alexandru Petrescu, Dan Simota și Marius Cîrstea – cu misiunea asumată de a digitaliza procesele specifice colectării și reciclării, poziționându-se astfel ca un agent al economiei circulare.